Schiphol

Schiphol
20 mei 2016 admin

Met een baby in het vliegtuig –  niemand die er echt naar uit kijkt. Googlen naar tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor jezelf, je baby en je medereizigers,  kan best  een goed idee zijn. Op welke momenten mag ik mijn baby voeden, kan dit tijdens het opstijgen en landen?  Is er een mogelijkheid om in privacy te voeden?  Wat kan ik doen wanneer een medepassagier aangeeft borstvoeding aanstootgevend te vinden? Hoeveel afgekolfde melk mag ik mee aan boord nemen? Relevante vragen voor jonge ouders. 

Foto: Commons.wikimedia.org

Foto: Commons.wikimedia.org

Schiphol Amsterdam Airport, in Nederland autoriteit op vlieggebied, zal het wel weten.  Luchthaven Schiphol echter beantwoord in een stuk over dit onderwerp op haar website geen van de gestelde vragen. Ze noemt borstvoeding in een bijzin (“Als je borstvoeding geeft is het goed om zelf ook extra te drinken in het vliegtuig”) maar neemt verder kunstmatige zuigelingen voeding als norm. Schiphol Airport gaat zelfs nog een stapje verder en geeft jonge ouders de tip “Neem bijvoorbeeld Nutrilon kant-en-klaar mee dat mag dus gewoon in de handbagage”. Nutricia wordt aangevoerd als vraagbaak voor het invoeren van babyvoeding op plaats van bestemming.

Is Schiphol met het noemen van deze voeding in overtreding van de wet?

Zowel de toon als de adviezen die te lezen zijn op de website van Schiphol airport  werken borstvoeding ondermijnend. Immers, niet kunstvoeding, maar borstvoeding is de norm. Deze vorm, name-dropping, kan gezien worden als verhulde reclame, net als een pak kunstvoeding tijdens een soap. De Nederlandse Warenwet verbiedt reclame voor kunstvoeding voor jonge babies, dit om te zorgen dat borstvoeding niet wordt ontmoedigd. Is Schiphol met het noemen van deze voeding in overtreding van de wet?