Borstvoeding op verzoek: ‘te veel melk en melkproducten’

Borstvoeding op verzoek: ‘te veel melk en melkproducten’
18 november 2016 admin
640px-koeien_in_weide

Gastblog door Jelkje

Bij mijn laatste bezoek aan het consultatiebureau, mijn zoon was veertien maanden, kreeg ik een gratis bordje mee. Best een leuk ding: Het heeft een mond, neus en ogen zodat je er met eten een grappig hoofd van kan maken. Dat bordje kreeg, als ik toestemming gaf voor het mij toesturen van een een e-mail met een link naar een onderzoek. Via de link kon je het dagmenu van je kind invullen en kreeg je gratis voedingsadvies. Met mijn bewuste leef- en etensstijl wilde ik dat onderzoek best een positieve boost geven. En eerlijk, een compliment als ‘wat goed dat je kindje op deze leeftijd nog borstvoeding krijgt’ lag in de lijn der verwachting én is altijd leuk.

In de e-mail stond het volgende over het onderzoek gemeld: Goede voeding voor jonge kinderen is niet alleen belangrijk om te groeien, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen en voor een goed functionerende afweer tegen ziektes. Gezonde voeding is daarom niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor later. Door onderzoek te doen, komen we steeds beter te weten wat het beste is voor de kinderen.” Dat klonk allemaal heel plausibel en veelbelovend. Eénmaal op de link geklikt zag ik subtiel de merknaam van Nutricia onderaan de pagina.

“En eerlijk, een compliment als ‘wat goed dat je kindje op deze leeftijd nog borstvoeding krijgt’ lag in de lijn der verwachting én is altijd leuk”

Het invullen ging snel. Brood, broodbeleg, fruit, en avondeten was prima te vinden. Als ik zocht op ‘borstvoeding’ kreeg ik de optie ‘moedermelk’. Prima, toch? Het heeft een afstandelijker toon, maar dat kan persoonlijk zijn. Toen ik echter voor de volgende voeding zocht op ‘moedermelk’ kreeg ik naast de moedermelk ook twee kunstvoeding opties in het overzicht[*].

Moedermelk dus. Je kon kiezen tussen porties van 100, 150 en 200 ml. Hij had toevallig een nachtje doorgeslapen, dus de eerste voeding gokte ik op 200 ml. Een paar slokjes voor een middagslaapje? 100 ml. Willekeurige voeding ergens midden op de dag? 150 ml. Best lastig inschatten. Al met al was het een dag met gezond eten. Toevallig geen koemelk, veel fruit, geen snoep of koek, een fatsoenlijke avondmaaltijd en borstvoeding op verzoek. Nieuwsgierig naar het resultaat klik ik op de knop voor het advies.

Wat voor advies geeft dit onderzoek aan een moeder die haar dreumes gezond voedt en op verzoek de borst biedt? “De voeding van je kindje bevat te veel melk(producten). Dit is een aandachtspunt in de voeding van je kind”, gevolgd door tips om minder zuivel te gebruiken.

“Ik schrik van dit advies. Dit advies doet ouders twijfelen: moeten we minder vaak aan gaan leggen?”

Ik schrik van dit advies. Dit advies doet ouders twijfelen: moeten we minder vaak aan gaan leggen? Dit advies kan tot gevolg hebben dat een zuigeling minder en minder lang borstvoeding krijgt. Het is tegengesteld aan dat wat goed is voor een kind. Bovendien wordt de veelbelovende tekst in de begeleidende mail wordt niet verder onderbouwt, zelfs tegengesproken. Via de JGZ zou je neutrale eerlijke informatie moeten krijgen. Dat zij meegaan in informatieverstrekking door een kunstvoedingsfabrikant – verstopt achter een onderzoek – vind ik kwalijk. Ik blijf mijn zoon voeden op verzoek, maar ik vraag me af wat dit doet met moeders die minder ervaren zijn of minder kennis hebben over het hoe en wat van borstvoeding geven.

[*] Op het moment van schrijven, vier weken na de mail, is deze optie verwijderd en zie ik geen kunstvoeding bij deze zoekopdracht.